Overzicht in je bedrijf door middel van mindmappen
Je ideeën, gedachtes en notities beter uitschrijven door middel van mindmappen
In deze blog leren wij je de basisbeginselen van mindmappen en dus brainstormen in een aantal eenvoudige stappen. Het belangrijkste van dit alles is dat je gaat leren door het te doen!
Je hebt een idee, een geweldig idee, maar hoe zet je dit op papier zodat niet alleen jij maar ook de mensen om jou heen zoals je team, eventuele investeerders of jouw netwerk ook begrijpt wat je bedoelt? Het visualiseren van gedachten is écht een vak apart en de één heeft er meer aanleg voor dan de ander, maar iedereen kan het! Met de juiste skills en een plan van aanpak heb jij binnen no-time al jouw gedachtekronkels op papier staan. Zo blijft een idee niet alleen een idee, maar is de stap naar praktische toepasbaarheid en ontwikkeling zo gemaakt! Oh, en wist je dat het visualiseren van gedachten ook perfect werkt in het uitwerken van notities of die ingewikkelde vergadering waar je zo tegenop kijkt?!
Wat is mindmappen nou precies?
Wat is mindmappen nu eigenlijk? Letterlijk vertaalt staat mindmappen voor ‘het in kaart brengen van de geest’. Simpel gezegd, het is een breinvriendelijke techniek die je helpt informatie slimmer te verwerken én te onthouden. In plaats van een lange lijst aan saaie notities bij te houden zet je informatie om in een georganiseerde, speelse en eventueel kleurrijke diagram dat in verbinding staat met de natuurlijke wijze waarop jouw hersenen informatie verwerken.
Mindmappen is niet alleen goed om ideeën of gedachten uit te werken. Je schrijft tegelijkertijd ook je gedachten van je af. Dit zorgt ervoor dat je hersenen ‘’worden geleegd’’ en je vaker tot nieuwe ideeën zal komen. Voor ondernemers mag dit dus zeker niet missen in je dagelijkse routine. Het helpt je als ondernemer vooral om meer focus en aandacht te besteden aan de dingen die jouw omzet laten groeien en minder met randzaken bezig te zijn.
Ons brein bestaat uit twee hersenhelften die nauw samenwerken om allerlei ‘basisvaardigheden’ zoals spreken , bewegen en lezen in gang zetten. De linkerkant van de hersenen gaat over ‘logica’. Het helpt jou bij het analyseren van zaken terwijl de rechterkant het creatieve proces op zich neemt. Hier gaat het met name over gevoel, intuïtie en emotie.
Wij zijn gewend om lineair te denken wat inhoudt dat je graag rijtjes onder elkaar zet, informatie helder structureert en met schema’s werkt. A heeft namelijk een effect op B. Desalniettemin zal je brein veel moeite hebben met het begrijpen van een monotoon stuk tekst, laat staan onthouden. Dat kan veel makkelijker en efficiënter!
Het is een tegenwoordig veel gebruikte manier om aantekeningen te maken. Als je ergens over nadenkt, ontstaan er in je hoofd allerlei beelden, gedachten en woorden. Mindmapping helpt je heel gemakkelijk je gedachten en daarmee ook je notities te ordenen. De techniek kan in veel soorten situaties gebruikt worden. Bijvoorbeeld bij het plannen van een project, het in kaart brengen van een probleem, het organiseren van een activiteit, het voorbereiden van een presentatie of een pitch. Je kunt het alleen gebruiken, maar mindmapping is ook heel effectief in groepsverband, denk aan je team! Het is een creatieve en effectieve manier van aantekeningen maken, informatie ordenen en op nieuwe ideeën komen.
Hoe maak je een mindmap?
- Start
- Pak een vel papier
- Zet je onderwerp centraal (een tekening of woord)
2. Teken vertakkingen vanuit het midden
- Trek per subonderdeel lijnen vanuit de kern
- Maak gebruik van vloeiende of strakke lijnen (denk aan je doel)
3. Werk met de klok mee
4. Geef elk onderdeel een eigen kleur (niet verplicht, wel overzichtelijker)
5. Per lijn, 1 woord of symbool
- Houd het kort! Een of twee woorden zijn genoeg, maak geen hele zinnen
6. Maak gebruik van dikke & dunne lijnen
- Benadruk het belang
7. Maak onderlinge verbindingen zichtbaar tussen de subonderdelen
Zoals al eerder benoemd is het goed om de basisprincipes te kennen, maar iedereen doet het uiteindelijk op zijn of haar manier. Dat is nóg een voordeel van mindmappen, niets is goed of fout! Zolang je het maar doet! Daarom is het nu de beurt aan jou. We gaan eens even kijken hoever je komt en of het visualiseren van jouw gedachten een eitje is of nog enig werk verschaft. De onderstaande vragen en opmerkingen dienen als leidraad voor jouw denkproces, maak er vooral jouw eigen versie van!
- Welk project, idee of activiteit moet op dit moment uitgedacht worden of verdient meer uitdieping? Schrijf dit als kernproduct in het midden van jouw velletje papier.
- Omcirkel of teken een vierkant om dit onderwerp. Gebruik eventueel een kleur om het belang van het onderwerp te benadrukken.
- Wat hangt er allemaal vast aan dit onderwerp? Kortom wat worden je subgroepen? Dit is het eerste laagje van de ‘ui’ die je aan het afpellen bent. Trek per subonderdeel een lijn naar het woord dat jij aan dit subonderdeel wil hangen. En denk eraan, keep it short en werk met de klok mee!
- Dig deeper! Behalve woorden, voor welke symbolen zou je deze woorden kunnen vervangen? Een plaatje zegt meer dan 1000 woorden.
- Een lijn hoeft geen rechte lijn te zijn! Heb je al nagedacht over golvende lijnen, kronkels of een trapsgewijze lijn? Waarom zou je deze lijnsoorten inzetten?
- Kijk nog eens goed naar alle subonderwerpen en hun schakels, welke onderdelen zou je nog aan elkaar kunnen verbinden?
Nogmaals, om de kneepjes van het vak te leren moet je het vooral doen. Veel succes!